laurien-nory.reismee.nl

Palau Tioman en Melakka

Palau Tioman.

's Ochtends hebben we smane met Colt, een leuke Canadese jongen die ook naar Tioman ging Singapore met de bus verlaten en bogonnen we aan een leuk nieuw avontuurtje.
Doordat het enorm onweerde en regende kwam de ferry die om 16.00uur zou komen pas om 18.00uur. Wij konden gelukkig met een schoolgroep mee op de boot, want we wilden naar het oosten van het eiland en dat zou (na anderhalf uur op de boot) nog 40min met de jeep door de jungle zijn. Om acht uur kwamen we (ik, Nory,natuurlijk goed zeeziek!) aan op een donker strand.
We moetsen voor de nacht even snel een slaapplaats vinden, en krgen voor RM60,- (Euro15 voor 3 personen) voor ons drietjes een zeven persoonskamer! We hadden onwijs honger dus zijn lekker gaan eten en hebben na het eten in een boomhut bar onze eerste cocktail (pinacolada) van mijn reis gedronken! Het was zo gaaf, die man van die bar had dit in zeven maanden zelf gebouwd en overal waren trappetjes, hangstoeltjes en andere leuke dingen die in een boomhut horen! Ook de huisdieren waren nieuw voor ons, er zaten in diezelfde boom vleermuizen, maar niet zoals wij die kennen, maar gewoon als ze aan het vliegen zijn zo groot als meeuwen.. Echt RELAX!
Na een heerlijke nacht konden we eindelijk zien op wat voor paradijs we beland waren! Echt nog nooit zoiets moois gezien.
We hebben heerlijke bananapancakes ontbeten en er was een klein rainbow chaletje vrij voor drie personen ook voor RM60,0 dus zijn we daar ingetrokken. Een huisje op een bijna onbewoond stuk eiland met alleen het uitzicht over de zee!
Die dag hebben we het rustig aan gedaan, lekker gezwommen, rotsen beklommen, het koraal bekeken..
's Middags zijn we naar het turtle project geklommen (op het strand naast ons). We wisten dat dat er was omdat de schoolgroep waar we mee mee gingen op de boot daar een week als soort werk/leerkamp naartoe ging. Heel gaaf om dat allemaal te zien.
We werden uitgenodigd om 's avonds mee te eten, natuurlijk niet vervelend, dus terug naar ons hutje en teurg naar turtle project in de avond. Hartstikke leuk allemaal Amerikanen runnen dit project om het uitsterven van de turtles tegen te gaan en de handel in de eieren.
Natuurlijk konden Lau en ik niet tot heel laat blijven zitten want we moesten om tien uur terug zijn in het enige restuarant met TV om Nederland te kijken! In Oranje bokser, en alle liederen hebben we Nederland op ons eilandje naar de pverwinning geholpen..

Weer een mooie ochtend, vandaag gaan we helpen bij turtle porject, ze bouwen chalets voor de vast werkers en proberen het stuk land iets bewoonbaarder te maken. Dus met een vuurtje (het was maar 35 graden) balderen en takken verbranden (Lau was de gelukkige met deze job!).Ik was eerst echt gelukkig, ik moest met twee kinderen van die ene school een tippi bouwen voor tomatenplanten en vervolgens ook de planten planten. Heel leuk relax werk. Maar toen was er brand iets verderop en dat moets uitgemaakt worden, dus met kruiwagens, scheppen en harken naar die plek. Na een kwartier was ik helemaal zwart, nat en buiten adem. Toen ik terug kwam op ht kamp, was Lau er niet veel beter aan toe. Het vuurtje wilde niet echt elkker branden dus ze stond al 30 minuten te wapperen, wat in die tempereatuur echt niet grappig is!
Ook hebben we vandaag twee uur acroYoga van onze buurvrouw gekregen, wel heel gaaf in zo'n omgeving, maar ook dat is met die temperatuur gewoon topsporten!!

Het was een vol dagje, want zwemmen hoort er natuurlijk ook nog bij!
's avonds hadden we alledrie zo'n honger dat we ipv drie maaltijden zes maaltijden bestelden. Het was wel heerlijk en met nog 6 drankjes waren we het vreselijke bedrag van 25,- euro met ons drietjes kwijt. Op Tioman is alles namelijk echt wel duur.

's Ochtends om 6 uur op om om 6.30 de jeep naar de andere kant van het eiland te nemen. We zijn met de ferry teruggegaan en hebben daar in Mersing afscheid genomen van Colt en onze Yoga buurvrouw. Wij wilden namelijk naar Endou Rompin national park, dus zochten wat info in het stadje. Uiteindelijk vonden we een hostel waar ook een tour vanuit werd georganiseerd, maar niet echt wat we wilden en ook zeker niet voor die prijs. Hij wilde niet lager en we zouden er over denken (hij was wel de goedkoopste van alle andere tourist buareaus)..

Na een lekker ontbijtje (twee borden vol, rijst, vis, vlees, groenten, en lychee sap voor RM7 > Euro 1,75!) toch belsoten nog even verder te kijken. We hadden wel onze backpacks aan het bign van het dorpje bij het hostel gelaten, want anders was het zo sjouwen. Toen we het navroegen in een luxe hotel dachten ze dat we daar verbleven en werden we door het busje van het hotel naar een ander bureautje gebracht,. Dit was ook wel een lieve man, hij zei dat als we echt lange tochten wilden maken beter voor een ander national park konden gaan, want dit park was door bescherming en een verplichte gids gewoon onwijs duur. Wij vinden dat ook wel en wilden dus vandaag naar Melakka. We vroegen hem wanneer de bus ging, 'about 10 minutes!'
AHHHH!!! Dat gingen we niet echt halen, het was al 15 minuten lopen naar ons hostel.. Lau alvast naar het hostel, tassen inpakken ienzo. Ik, langs het busstation, met gebaren taal uitbeelden dat de bus 10 minuten moet wachten, langs het pin automaat gerend en net als lau met een enorme sprint richting hostel!
Lau stond al in de startblokken en nu moetsen we met tas voor en achter (Kyr en Es, jullie weten hoe het eruit zag) sprintend naar de bus! Nou het was echt geen gezicht, dwars door al het verkeer.. MAAR... Hij stond er nog, drijfnat en niet normaal buiten adem neergeploft in de bus (met airco!).. Het is echt geen aanrader om zoiets in dat klimaat te doen.. gelukkig duurde de reis 5 uur en konden we dus op andem komen! En zaten we achterin, zodat Lau even in haar onderbroek kon uitwaaien!

In melakka was het makkelijk het hostel dat Nadine ons had aangeraden te vinden, de loclae bus reed even om, om ons er te droppen, heerlijk hier die mensen!
Spullen gedumpt en de stad in, rondgelopen (het was al donker) en natuurlijk eten! Lekker ergens bij een heel klein locaal tentje wat gegeten, en natuurlijk na afloop gokken hoeveel we moeten betalen.. Lau is daar toch echt beter in dan, ik heb nog wat westerse prijzen in mijn hoofd. Dus denk vaak voor twee personen aan 5 euro per maaltijd, maar je moet toch echtaan de 2/2,5 euro per diner denken!
Heerlijk onze avond volgemaakt in een enorme shopping mall. We hebben zelfs ruim een half uur in een enorme supermarkt rondgelopen alsof het een museum was. Het is zo gaaf om al die rare Aziatische producten te zien!
Ons hostel is een soort Hippie/oerwoud plaatsje waar we mety haardvuur nog even een boekje hebben gelezen en toen lekker geduiched en geslapen!

Een heel dagje melakka. Na een heerlijk ontbijtje van het hostel toast met kokosjam! Zijn we de stad ingetrokken! Jaja wel drie musea bezocht. Het is namelijk wel leuk want er zijn hier heel veel Nederlandse dingen van vroeger te bekijken!
De stad zelf is ook gewoon heel gaaf om in rond te lopen en je haar te knippen (laurien had zo dood haar dat de kapster er gewoon van schrok!)
Het is hier nu half tien en we zijn dus al 12 uur zonder verveling door de stad aan het hobbelen.. Morgen gaan we ouderwets fietsen huren (sorry brommers zijn hier heel duur!!) en de omgeving verkennen.. En natuurlijk Nederland aanmoedigen in onze boxers!!

Oma en Riet

Ik ga het nog een keer proberen want vanmorgen had ik wat geschreven en toen was ik dit reisverhaal ineens kwijt.
Je hebt het over een "avontuurtje"maar dit is een fantastisch avontuur wat je nu samen met elkaar beleefd!
Leuk reisverhaal en beeldend geschreven,en ik kan mij helemaal inleven omdat ik jullie goed ken,vooral de boomhut sprak mij erg aan .dat lijkt mij wel wat om daar een nachtje in te slapen,maar hoe kom ik er in.